Americká zbrojařská lobby se utápí v krizi. Ničí ji vyšetřování i vnitřní rozkol

Adam Kotrbatý

Americká zbrojařská lobby čelí největší krizi od 90. let minulého století. Národní střelecká asociace (NRA) se dostala do problémů poté, co ji začaly vyšetřovat úřady státu New York. Kauzy odkryly souboj o moc uvnitř vlivné organizace a prozatím skončily pádem prezidenta NRA Olivera Northa.

Před třemi roky byla NRA na vrcholu. Byly to i její peníze, které dostaly do Bílého domu Donalda Trumpa, z nějž se následně stal jeden z nejzarytějších zastánců zbrojařských zájmů. I jeho letošní projev na výroční konferenci NRA doprovázela přátelská atmosféra a Trump v něm slíbil mimo jiné odstoupení od mezinárodní dohody regulující obchod se zbraněmi. Právě tu NRA dlouhodobě kritizovala.

Jenže plácání po zádech s šéfem Bílého domu bylo jen kulisou pro tvrdou bitvu, která momentálně probíhá uvnitř asociace. Nutno dodat, že vliv NRA už zdaleka není tak velký jako ve zmíněném roce 2016. Po sérii krvavých útoků, které vyvrcholily loni v únoru zabitím 17 studentů střední školy ve Floridském Parklandu, ustoupila do defenzivy.

Například do loňských voleb investovala zhruba 9 milionů dolarů, což je asi třikrát méně peněz než o čtyři roky dříve. Pokles přišel navzdory tomu, že v kampani čelila tvrdé kritice. A dokonce i sám Trump připustil ústupek v podobě zákazu doplňku, který z dostupných poloautomatických zbraní umožňoval dělat automatické.

Onderka si brousí zuby na Staňkovo místo. Teď záleží jen na Hamáčkovi se Zemanem

sinfin.digital