Americký kardinál rezignoval. Před desítkami let měl sexuálně zneužívat chlapce a mladé muže

ČTK, luš

Papež František dnes přijal rezignaci amerického kardinála Theodora McCarricka. Bývalý washingtonský arcibiskup se stal terčem obvinění ze sexuálního zneužívání dětí a mladých mužů. Informují o tom zahraniční agentury.

Papež podle dnešního prohlášení obdržel McCarrickův rezignační dopis v pátek večer. Rezignaci přijal a nařídil osmaosmdesátiletému McCarrickovi, aby se do uskutečnění církevního procesu věnoval modlitbám a pokání v domě, který mu bude určen.

Tak rychlý postup je v církevních kruzích neobvyklý a překvapivé je také to, že papež zbavil úřadu tak vysoce postaveného člena církve a navíc ještě předtím, než obvinění oficiálně prošetří příslušné orgány.

4777613:article:true:true:true

„Důležité je, že McCarrick již není kardinálem. To znamená, že bez ohledu na to, jak důležité a prestižní postavení konkrétní člověk zastává, bude se muset z obvinění ze sexuálního zneužívání muset zpovídat. Takovou zprávu jsme dnes vyslali do světa,“ řekl dnes novinářům z televize Reuters mluvčí Vatikánu Greg Burke.

Skandál odstartovalo obvinění, že McCarrick před více než 50 lety sexuálně zneužil šestnáctiletého chlapce. Americké církevní úřady minulý měsíc došly k závěru, že nařčení je založeno na důvěryhodných informacích. Mezitím byla proti kardinálovi vznesena další podobná obvinění ze sexuálního zneužívání – jedno se týká jedenáctiletého chlapce a dalších několik mladých mužů, které údajně McCarrick obtěžoval v době, kdy se připravovali na svou kněžskou dráhu.

Sám kardinál se vyjádřil jen k prvnímu zveřejněnému případu a řekl, že si nevzpomíná na nic z toho, co je mu dáváno za vinu.

sinfin.digital