Americký ministr obrany tvrdě udeřil na Čínu: Militarizací Jihočínského moře chce zastrašovat

ČTK

luš

Militarizací ostrovů ve sporné oblasti Jihočínského moře se Čína snaží zastrašovat a vytvářet nátlak na ostatní země regionu. Na bezpečnostním fóru Šangri-la v Singapuru to dnes řekl americký ministr obrany Jim Mattis, informovala agentura AP. Zároveň varoval, že nedávné zrušení pozvání Číny k účasti na rozsáhlém námořním cvičení v Tichém oceánu bylo „počáteční reakcí“ na tuto militarizaci. USA jsou podle Mattise odhodlány zajistit volnou cestu pro námořní dopravu v Jihočínském moři.

„Navzdory čínským tvrzením, že tomu tak není, je umístění těchto zbraňových systémů přímo spojeno s vojenským využitím pro účely zastrašení a nátlaku,“ uvedl Mattis s odkazem na umístění raketových systémů země-vzduch na jednom ze sporných Paracelských ostrovů v Jihočínském moři.

Bezpečnostnímu fóru, kterého se účastní ministři obrany a vysocí vojenští představitelé asijsko-tichomořských zemí a USA, Mattis rovněž řekl, že Spojené státy budou nadále dodávat Tchaj-wanu obranné vybavení a budou se stavět proti tomu, aby se jakkoli měnil status quo v tchaj-wanské otázce.

Čínský vzkaz světu: Armáda začala testovat svou první letadlovou loď vlastní výroby

sinfin.digital