Americký šéf ochrany životního prostředí rezignoval. Dohnal ho rozhazovačný styl a láska k uhelné lobby

ČTK

lup

Americký prezident Donald Trump přijal rezignaci kontroverzního šéfa americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scotta Pruitta. Toho od samého začátku jeho působení v resortu, který se v evropských podmínkách dá přirovnat k ministerstvu pro ochranu životního prostředí, pronásledovala série skandálů.

Americký Kongres Pruitta vinil z nezákonných výdajů, střetu zájmů či zneužívání úředních benefitů. Trump jeho konec ve funkci oznámil tradičně na svém twitterovém účtu. Uvedl, že Pruitt vykonal v úřadu mimořádnou práci, za což mu bude navždy vděčný.

Trump zároveň poznamenal, že Senát schválil do čela EPA Pruittova prvního náměstka Andrewa Wheelera, který by se svých povinností měl chopit v pondělí.

Trump Pruitta obhajoval do začátku dubna, kdy vyšlo najevo, že si nyní odstupující šéf EPA najal washingtonský byt, který patří lobbistovi hájícímu zájmy amerických uhelných firem. EPA pod Pruittovým vedením prosazuje benevolentní přístup k těžbě uhlí, omezované z ekologických důvodů za dřívějších vlád.

sinfin.digital