Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Americký šéf ochrany životního prostředí rezignoval. Dohnal ho rozhazovačný styl a láska k uhelné lobby

Americký šéf ochrany životního prostředí rezignoval. Dohnal ho rozhazovačný styl a láska k uhelné lobby

Americký prezident Donald Trump přijal rezignaci kontroverzního šéfa americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scotta Pruitta. Toho od samého začátku jeho působení v resortu, který se v evropských podmínkách dá přirovnat k ministerstvu pro ochranu životního prostředí, pronásledovala série skandálů.

Americký Kongres Pruitta vinil z nezákonných výdajů, střetu zájmů či zneužívání úředních benefitů. Trump jeho konec ve funkci oznámil tradičně na svém twitterovém účtu. Uvedl, že Pruitt vykonal v úřadu mimořádnou práci, za což mu bude navždy vděčný.

Trump zároveň poznamenal, že Senát schválil do čela EPA Pruittova prvního náměstka Andrewa Wheelera, který by se svých povinností měl chopit v pondělí.

Trump Pruitta obhajoval do začátku dubna, kdy vyšlo najevo, že si nyní odstupující šéf EPA najal washingtonský byt, který patří lobbistovi hájícímu zájmy amerických uhelných firem. EPA pod Pruittovým vedením prosazuje benevolentní přístup k těžbě uhlí, omezované z ekologických důvodů za dřívějších vlád.

Kontroverzní šéf EPA čelil kritice mimo jiné kvůli údajně neúměrnému využívání služeb vládou placených osobních strážců, za využívání nákladných armádních letadel pro soukromé lety, případně privátních letounů pro lety služební.

Kongresový kontrolní úřad v dubnu oznámil, že EPA porušila zákon, když Pruittovi zaplatila 43.000 dolarů (954.000 Kč) za instalaci zvukotěsné telefonní kabiny v jeho úřadě. Šéf ekologické agentury ji prý potřeboval k důvěrným jednáním. Podle rozpočtových pravidel musí zakázku v takové výši předem schválit příslušný kongresový výbor, což se nestalo.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1