Americký středozápad sevřely tuhé mrazy, horší než v Antarktidě. O víkendu má přijít prudká změna

ČTK

luš

Extrémní mrazy, které zasáhly americký středozápad, si už vyžádaly přinejmenším dvanáct obětí. Podle meteorologů by se mělo dnes trochu oteplit, teploty ale dál zůstanou hluboko pod bodem mrazu. Na řadě míst se nadále potýkají s komplikacemi v dopravě či s problémy s dodávkami elektrické energie, informovala americká média.

Také v noci na dnešek naměřili na mnoha místech teploty kolem minus 40 stupňů Celsia. Například ve městě Ponsford v Minnesotě byla pocitová teplota, při jejímž výpočtu se zohledňuje například i rychlost větru či vlhkost vzduchu, minus 55 stupňů. V Chicagu by dnes mělo být opět chladněji než v Antarktidě.

Ve státech Wisconsin, Michigan a Illinois dál platí stav nouze. I když se dnes oteplí, oddychnout si podle meteorologů budou moci obyvatelé amerického středozápadu až v neděli, kdy by měla teplota dosáhnout až plus 20 stupňů.

V řadě okresů zůstaly i dnes uzavřené školy. Americká pošta oznámila, že nebude vzhledem k tuhým mrazům doručovat zásilky v Iowě, Minnesotě a částech Wisconsinu.

sinfin.digital