Američtí muslimové jdou do voleb. Chtějí Ameriku, jaká byla před nástupem Donalda Trumpa

Pavel Novotný

Narodili se ve Spojených státech, kterým jsou podle vlastních slov oddaní i vděční. Teď se jich téměř stovka rozhodla kandidovat ve volbách, nejčastěji v barvách Demokratů. Ti nejambicióznější chtějí být kongresmany a guvernérem. Američtí muslimové. A muslimky. Vyprovokovala je anti-muslimská rétorika prezidenta Donalda Trumpa i snaha bránit tu zemi, ve které oni sami zažívají americký sen.

Prosazuje minimální mzdu ve výši patnácti dolarů na hodinu (teď je zhruba poloviční), bezplatné vzdělání pro chudší studenty i legalizaci marihuany. Nepřijal jediný cent od velkých korporací. Podpořily ho ikony americké progresivní levice: vermontský senátor Bernie Sanders a vycházející hvězda Demokratické strany Alexandria Ocasiová-Cortezová, která bude v listopadu usilovat o newyorské křeslo ve Sněmovně reprezentantů.

Jmenuje se Abdul El-Sayed, je synem egyptského imigranta a pojal smělý plán: hodlá se stát prvním muslimským guvernérem v dějinách Spojených států. O křeslo chce usilovat v domovském Michiganu, kde bojuje o podporu Demokratické strany – podobně jako většina kandidátů muslimského původu. A stejně jako oni také El-Sayed odmítá, že by pro rozhodnutí vstoupit do politiky byla klíčová jeho víra.

„Myslím, že obyvatele Michiganu zajímá více to, zač se modlím, než jakým způsobem se k Bohu obracím. Modlím se za rodinu, komunitu, náš stát i USA. Více nás spojuje než rozděluje, jakkoli se nám někteří snaží vnutit opak,“ říká vlivný zdravotní expert, který studoval na Oxfordu i Kolumbijské univerzitě. A který ve svých třiceti letech řídil zdravotní odbor detroitské metropolitní oblasti. „Navíc mě opravdu nezajímá být prvním muslimským čímkoliv,“ cituje čtyřiatřicetiletého politického eléva ostrovní list The Guardian.

sinfin.digital