Američtí senátoři schválili další tvrdé sankce vůči Rusku. Do zákonu schovali past na Trumpa

ČTK

abe

Americký Senát drtivým poměrem hlasů schválil nové, rozsáhlé sankce proti Rusku, které mají být trestem za vměšování Moskvy do loňských prezidentských voleb v USA. Terčem sankcí jsou klíčové sektory ruského hospodářství a osoby, které za útoky údajně stály. Pro zavedení sankcí hlasovalo 97 ze stovky senátorů.

Rozhodnutí se opírá o zjištění amerických zpravodajských služeb, podle nichž Moskva nade vší pochybnost záměrně ovlivňovala americkou předvolební kampaň. Sankce jsou podle senátorů i reakcí na ruskou agresi v Sýrii a na Ukrajině.

„Drzý útok (prezidenta Vladimira Putina) na naší demokracii je křiklavým projevem jeho pohrdání a neúcty vůči našemu národu,“ prohlásil před hlasováním šéf senátního branného výboru a vyhlášený kritik Moskvy John McCain. Ministr zahraničí Rex Tillerson dnes v Kongresu se sankcemi souhlasil, podotkl ale, že nesmějí svázat prezidentu Donaldu Trumpovi ruce v komunikaci s Kremlem.

Sankce musí potvrdit Sněmovna reprezentantů a podepsat Trump. Pokud by se postavil proti, dostane se podle agentury AP do problémů. Zákon o sankcích je totiž spojen do balíku se zákonem o postihu Íránu, který Bílý dům podporuje. Pokud by tak Trump protiruské sankce odmítl, zablokoval by i trest pro Írán. Kongres navíc může jeho veto přehlasovat.

sinfin.digital