ANALÝZA: Aby tanky nezabloudily, USA se lekly a důchodci mlčeli. Co Putin sleduje obřími manévry?

Marek Hudema

Přes 300 tisíc vojáků, 36 tisíc tanků a obrněných vozidel a tisíc letounů se zúčastní týdenních vojenských manévrů na východě Ruska, které odstartovaly právě dnes. Analytici teď spekulují o tom, co takovým obřím vojenským cvičením Rusko sleduje. Zvláště když se původně předpokládalo, že bude zhruba třetinové.

Velká cvičení v terénu jsou pro moderní armády stále nutná, tvrdí Shashank Joshi, specialista na vojenskou problematiku z týdeníku The Economist. Je potřeba prověřit spolupráci jednotlivých druhů zbraní, koordinaci různých stupňů velení, skutečný pohyb na cvičišti se skutečnou technikou – prostě něco, co nejde nasimulovat jinak a dělají to všechny armády na světě.

Důležitou součástí nynějšího ruského cvičení s názvem Vostok 2018 (Východ 2018) je také přesun techniky a logistika. To je pro Rusko obzvláště důležité – zdá se, že právě s přesunem svých vojsk a jejich orientací měla jeho armáda problémy v průběhu války s Gruzií před deseti lety. Nehledě na dřívější podobně neblahé zkušenosti sovětské armády, které se spolehlivě povedlo v osmdesátých letech „ztratit“ v průběhu manévrů některé jednotky i v Evropě. Část expertů uvádí že Rusové nyní nacvičují situace, kdy budou muset přesunout velké množství techniky buď do oblasti Pacifiku, nebo do Evropy.

Volby v USA se blíží, Kreml mobilizuje. Ruská RT masivně straní republikánům, ukázala analýza

sinfin.digital