ANALÝZA: Američanům už Asad v čele Sýrie nevadí. Politicky přežil, Rusko a Írán dosáhly svého

Pavel Novotný

Spojeným státům už nepřekáží prezident Bašár Asad v čele Sýrie, i když si i nadále přejí proměnu tamního režimu. Na začátku týdne to uvedl zvláštní americký zmocněnec pro Sýrii James Jeffrey. Den předtím se v podobném duchu vyjádřilo také Turecko a do Damašku na oficiální návštěvu poprvé od začátku občanské války přijel lídr některé z arabských zemí, totiž súdánský prezident Umar Bašír. Je tedy definitivní, že Asad mnohaletý konflikt politicky přežil. Rusko s Íránem, jeho hlavní protektoři, mohou slavit.

„Chtěli bychom (v Sýrii – pozn. redakce) vidět režim, který se od toho stávajícího zásadně liší. Nejde nám ale o pád nynějšího vedení. Nepokoušíme se zbavit Bašára Asada,“ konstatoval podle agentury AFP James Jeffrey. Fakt, že se USA smířily se setrváním potomka diktátorské dynastie Asadů v čele těžce zkoušené země, je zřejmý už nějaký čas. Takto otevřeně ovšem americké stanovisko formuloval až nyní James Jeffrey.

Také proto se jeho slov – navíc s neskrývaným zadostiučiněním – chopily jak proruské weby a jejich kremelské zdroje, ale třeba i íránská režimní televize Press TV. Ta neutrální agenturní zprávu AFP doplnila o vlastní komentář, ze kterého lze vyčíst další postup Teheránu v Sýrii. Podle zmíněné propagandistické stanice prý USA v Sýrii podporují nejen radikálně islamistická hnutí typu Islámského státu, ale stojí rovněž za „proti-asadovskými“ kurdskými milicemi na severovýchodě Sýrie...

sinfin.digital