ANALÝZA: Angela u konce s dechem. O co šlo (a půjde) v krizi v Německu

myv

Angela Merkelová se tvrdě střetla s ministrem vnitra Horstem Seehoferem kvůli podobě migrační politiky. Otázka, zda okamžitě vypovídat od německých hranic žadatele o azyl, kteří už jsou registrováni v jiných evropských zemích, bezmála způsobila pád berlínské vlády. V pondělí státníci uzavřeli kompromis. Je to konec politického zápasu u našich sousedů? Jen těžko, jde spíš o pouhý poločas.

Byla to partie, kterých sehrála už mnoho. Nejdřív jeden z nočních jednacích maratonů, ve kterých Angela Merkelová vyniká. Vždy se zdá, jako by ji přibývaly síly, zatímco ostatní zmáhá nedostatek spánku. A poté kompromis, který sice samotný problém neřeší, ale kupuje kancléřce čas a možnost potíže vysedět.

Přesto se z osvědčeného soukolí kancléřčiných mocenských praktik ozývá nepřeslechnutelné skřípání. Její střet s vlastním ministrem vnitra Horstem Seehoferem je napůl banalita, zároveň ale otevírá dveře k nahlédnutí do budoucnosti Angely Merkelové, Německa i Evropy.

O co komu šlo?

Faktická zápletka dramatu, jako by se inspirovala u Shakespearova „Mnoho povyku pro nic“. I kdyby německé úřady začaly vypovídat od hraniční čáry migranty, které už registrovala jiná evropská země, jednalo by se od začátku roku zhruba o 18 tisíc lidí. Na německé poměry směšné číslo. Je zřejmé, že tohle opatření německý problém s migrací nevyřeší.

Přesto bavorská CSU sehrála velké divadlo. Požadovala vypovídání na hranicích okamžitě. Kancléřka původně neměla dostat ani 14 dní na to, aby se pokusila o diplomatické řešení. Horst Seehofer hrozil, že začne jednat i bez jejího souhlasu. Jakožto ministr vnitra k tomu má pravomoc. Zároveň by to ale znamenalo potupný konec vlády pouhé tři měsíce po jejím klopotném sestavení. Proč takové divadlo?

Udivující je už to, že Angela Merkelová si na sebe vůbec upletla bič v podobě Horsta Seehofera na postu ministra vnitra. Právě toho Horsta Seehofera, který ji ještě jako bavorský premiér svého času týden co týden podroboval zdrcující kritice kvůli migrační politice.

Je možné, že Merkelová v rámci koaličních jednání po nevydařených volbách neměla na vybranou a musela ze svého pohledu udělat kozla zahradníkem. Zároveň ale tohle schéma zapadá do taktiky, kterou už dříve několikrát použila proti vnitrostranickým konkurentům. S oblibou jim dávala úkoly, na kterých si vylámali zuby. Často to bylo vedení ministerstva obrany, které je v Německu tradičně v katastrofálním stavu.

sinfin.digital