ANALÝZA: Evropa chce vytvořit tábory pro migranty v chaotické Libyi. Je to ale vůbec reálné?

Pavel Novotný

Evropská unie diskutuje o zřízení táborů pro africké migranty ještě na černém kontinentě. Nejčastěji se hovoří o Libyi, která je hlavním nástupištěm běženců pro cestu na starý kontinent. Proč právě Libye? Kdo jí vládne? A jak na takové řešení reagovala severní Afrika?

Proč je Libye hlavním tranzitem pro cestu do EU?

Nemá silnou a efektivní vládu, která by ovládala alespoň výraznou většinu území předválečné Libye. Na její pobřeží se proto sbíhají uprchlické trasy ze všech stran černého kontinentu. 

Kdo zemi vládne? Jak efektivně?

Země nelítostného i výstředního diktátora Muammara Kaddáfího (1942–2011) nedlouho po jeho smrti upadla do chaosu. Opět se rozhořely diktaturou potlačené, ale nevyřešené spory.

Brzy se odtrhla východní Libye, historická Kyrenaika. Její vláda stále jedná samostatně, i když v Tripolisu, tedy na západě země, vznikla před dvěma lety tzv. Vláda národní jednoty. Vedle dvou vlád se někdejší diktaturou prohánějí jistě stovky milic organizovaných podle kmenové i politické příslušnosti. Uchytil se zde i Islámský stát, místní radikálové jsou ale mnohem životaschopnější a ti nejumírněnější z islamistů se dokonce podílejí na vládě.

Jakkoli se oba kabinety snaží vytvořit dojem, že mají svá území pod kontrolou, v Libyi zůstává značný prostor pro kriminální i islamistické skupiny.

sinfin.digital