ANALÝZA: Hra o Bibiho přežití nekončí. Selhal a Izrael čeká nové volební drama

Pavel Novotný

Izraelci půjdou v polovině září opět k parlamentním volbám, i když letos v dubnu už poslance vybírali. Dosavadnímu premiérovi Benjaminu Natanjahuovi se totiž nepodařilo ve stanovené lhůtě složit koalici, protože nebyl schopen překonat rozpory mezi sekulárními a ultraortodoxními stranami v pravicovém táboře. Šéf vlády, který je u moci celou dekádu, podle komentátorů nechtěl dopustit, aby šanci sestavit kabinet dostal kdokoli jiný. Proč? Roli může – kromě osobnostních rysů – hrát také strach z trestního stíhání.

Jediný hlas chyběl „Bibimu“ Netanjahuovi, aby sestavil nový, ještě pravicovější izraelský kabinet. Navzdory úporné snaze však jeho vyjednavači neuspěli a jeho Likud tedy prosadil nové hlasování o Knesetu. Nabízíme proto odpovědi na základní otázky týkající se nynějšího politického dění v židovském státě.

Jak byly karty v dubnu rozdané?

Vítězem voleb se fakticky stal pravicový Likud, který sice získal ve 120-ti členném parlamentu stejně mandátů (35) jako centristická formace Modrobílá, vykazoval však větší koaliční potenciál. Na třetím a čtvrtém místě se totiž umístili spíše pravicové, jistě náboženské strany zastupující ortodoxní věřící (Šas a UTJ) se shodným ziskem 8 hlasů. A podle očekávání se ihned zapojily do koaličního vyjednávání s Likudem. Netanjahu počítal i s ekonomicky liberálním spolkem Kulanu (4 křesla) a nemýlil se. Se shodným ziskem 5 poslanců se do Knesetu nominovaly ještě sekulárně-pravicový Náš domov Izrael a krajně pravicová Sjednocená pravice. Zbytek sněmovních míst pobraly arabské a levicové strany.

Novotný: Teflonový Bibi přežil. S extremisty bude tančit na hraně liberální demokracie

sinfin.digital