ANALÝZA: Kdo, s kým a proti komu? Syrské koalice před případným americkým útokem

Pavel Novotný

Americký prezident Donald Trump vyzval Rusko, aby se připravilo na rakety. Učinil tak na twiteru a reagoval na ruskou hrozbu, že jakékoli rakety vypálené na Sýrii budou sestřeleny. Trump připravuje odvetu za útok na syrskou Dúmu, která může přijít už během několika hodin. Rusko podle agentury AFP oznámilo, že východní Ghútu, kde Dúma leží, má zcela pod kontrolou a rozmísťuje tam vojenskou policii. Nabízíme odpovědi na základní otázky týkající se poslední syrské krize.

Kdo je se Spojenými státy?

Ke spojenectví s USA se v poslední syrské krizi už přihlásily Londýn a Paříž.

Britové mají základnu na středomořském Kypru, odtud by patrně vzlétla jejich letadla. Poslední zprávy ovšem naznačují, že Londýn z útoku na Sýrii zcela nadšený není. Francouzské stroje by patrně startovaly doma. Střely by pak mohli odpálit francouzští námořníci z lodí, které přesunuly blíže k Sýrii.

Co se případných cílů týče, francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že spojenci zvažují útok vlastně jen na režimní chemická zařízení. Analytici ovšem dodávají, že ohrožena jsou i syrská letiště a další vojenská infrastruktura.

Možné cíle amerického úderu v Sýrii
sinfin.digital