ANALÝZA: Komik, plynová princezna nebo čokoládový král? Ukrajinci volí nového prezidenta

Marek Hudema

ANALÝZA | Poprvé od vzniku nezávislé Ukrajiny v roce 1991 je výsledek ukrajinských prezidentských voleb, jejichž první kolo se uskuteční dnes, tj. 31. března, téměř nepředpověditelný. Poprvé je tu neznámý kandidát s velkou šancí vyhrát a zároveň není jasné, co bude vítězství kteréhokoliv z uchazečů o prezidentský post vlastně pro Ukrajinu znamenat. I tak se se ale dá pár věcí předpovědět.

Už teď je jasné, že prvním kolem letošní ukrajinské prezidentské volby nekončí, a 21. dubna se bude konat druhé kolo. Nikdo z 39 kandidátů totiž nemá šanci získat v prvním kole více než 50 procent hlasů a stát se tak rovnou novou hlavou státu.

Do druhého kola s nejvyšší pravděpodobností postoupí dva ze tří aktuálně nejsilnějších kandidátů. Těmi jsou bývalý herec a komik Volodymyr Zelenskyj, první skutečně vážný kandidát na prezidenta od roku 1991, jenž pochází z oblasti mimo politiku. Dále bývalá premiérka Julija Tymošenková  přezdívaná kvůli svým obchodům plynová princezna. A nakonec současný prezident Petro Porošenko, který si díky podnikání s cukrovinkami vysloužil přezdívku čokoládový král. Ačkoliv sám sladké nejí, protože má cukrovku.

„Nevolte Piráty,“ vyzývá v šokujícím videu hlavní tvář strany v Evropě

sinfin.digital