ANALÝZA: Pobaltí zbrojí. NATO utrácí miliardy, lidé v Putinově pevnosti Kalinigrad strádají

Ondřej Fér

NATO posiluje přítomnost v Pobaltí. Do Polska a trojice malých baltských republik, Estonska, Litvy a Lotyšska, míří další letadla, vojáci i jednotky okamžitého zásahu. Rusko na západní hranici hromadí vojska, skokově posílila posádka v ruské exklávě Kaliningradu. Město vklíněné do polského území mělo být Hong Kongem Evropy. Místo toho se stalo pevností, ve které jsou obyčejní lidé a jejich životy až na samém konci pomyslného žebříčku priorit.

Kdysi kypící obchodní přístav Kaliningradu je šedý a nepřátelský. Dojít se do něj dá jen přes několikerou strážnici. V každé z nich stojí po zuby ozbrojený voják s nasupeným výrazem ve tváři. Obří sklady společnosti Rybflotprom, která se zabývá mezinárodním obchodem, se dávno vyprázdnily. Zahraniční zboží do města kvůli mezinárodním sankcím přestalo připlouvat. Čas od času do města připluje loď z mateřského Ruska a doveze civilní zásoby. Nikdy jich není dost a ne každý si může dovolit je nakoupit.

Přístav ale není mrtvý. Oč méně do něj vplouvá obchodních lodí, tím víc jich je vojenských. Šedé výhružné siluety splývají s mlhou, která pravidelně táhne ze studeného Baltu. Strohé fasády domů, které vznikly ještě v časech, kdy byl Kaliningrad pruským Königsbergem, odrážejí kroky vojáků pochodujících z otřískaných ubikací do přístavu na další z nekonečných cvičení, popsal reportér Daily Mailu.

Tak dnes vypadá Kaliningrad, půlmilionové město, v němž na každých osm obyvatel připadá jeden voják. Putinova pevnost, do které se postupně vkrádá mentalita obleženého města.

Problém jménem Pobaltí

Politika je vážná činnost, jejímž výsledkem je souvislá řada zcela iracionálních rozhodnutí. Přesně podle tohoto hesla se Pobaltí stává dějištěm stále masivnější koncentrace ozbrojených sil na jedné straně NATO a na druhé straně Ruska. Pro vedení konvenční války je přitom celý region krajně nevhodný. Skutečný boj se mezi Ruskem a Západem odehrává na neviditelné frontové linii, která se táhne od jednoho počítače s připojením na internet k druhému.

Třetí světová válka: 5 míst, kde by mohl vypuknout zničující globální konflikt

sinfin.digital