ANALÝZA: Sázka na plyn z Ázerbajdžánu. Zmenší Merkelová závislost EU na Rusku a uklidní Trumpa?

Marek Hudema

Německá kancléřka Angela Merkelová bude v Ázerbájdžánu jednat o dodávkách plynu pro Evropu a tím i omezení závislosti EU na Moskvě. Za tu ji nedávno kritizoval americký prezident Donald Trump. Část nového plynu by ale do Evropy šla od dalšího amerického nepřítele, od Íránu.

Soustava plynovodů zvaná „jižní koridor“ má snížit závislost Evropské unie na ruském plynu a právě o ní má podle listu The Financial Times v Ázerbájdžánu jednat německá kancléřka Angela Merkelová. Kancléřka do Ázerbajdžánu přijíždí v sobotu a její návštěva má být zároveň odpovědí na kritiku Německa a celé Evropy ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Donald Trump kritizoval Německo na červnovém zasedání NATO v Bruselu kvůli tomu, že Německo podle něj málo přispívá na společnou obranu aliance. NATO přitom brání Evropu i vůči Rusku. Trump dokonce označil Německo za ruského „zajatce,“ protože se podílí na výstavbě plynovodu Nord Stream 2 z Ruska, který může zvýšit závislost Evropy na dodávkách ruského plynu. Německo samotné nyní dováží z Ruska 39 své spotřeby zemního plynu.

Severokorejské námluvy: Do KLDR příští týden znovu letí americký ministr zahraničí Pompeo

sinfin.digital