ANALÝZA: Tajná operace soukromých zpravodajců proti Sorosovi. Kdo a jak pomohl Orbánovi?

Pavel Novotný

Zpravodajci ze soukromé izraelské společnosti Black Cube se snažili zdiskreditovat George Sorose, maďarského finančníka a filantropa židovského původu. Uvádí to server Politico s tím, že firma vyslala agenty pod falešnou identitou na setkání s jeho spolupracovníky, které tajně nahrávala, záznamy sestříhala, manipulovala a poskytla médiím. Firma Black Cube tak prý činila ve prospěch maďarského nacionalistického vůdce Viktora Orbána, který výstupy izraelské společnosti použil v předvolební kampani. Maďarská vláda odmítla kauzu komentovat.

Střední Evropa byla letos svědkem rozsáhlé zpravodajské operace, kterou tentokrát provedla soukromá firma. Podle serveru Politico totiž najatí izraelští agenti z privátní firmy sháněli zvukový materiál vhodný pro diskreditaci Sorosových aktivit. Orbán a jeho strana Fidesz totiž v letošní předvolební kampani využil George Sorose jako symbol všeho, co budapešťský nacionalistický předák odmítá: kromě jiného občanskou společnost, humánní přístup vůči uprchlíkům nebo třeba jen náznaky multikulturalismu.

Pikantní je, že izraelská média – za všechny třeba internetový The Times of Israel – zkraje letošního roku referovala o „antisemitských podtónech“, které během Orbánovy kampaně zazněly. Právě v souvislosti se Sorosem.

Miliardář Soros načrtl plán, jak dostat Evropu z „existenční krize“. Má překvapivý návrh ohledně uprchlíků a kvót

sinfin.digital