ANALÝZA: Teď se hraje o Gazu. Přejde pod egyptskou správu? Nebo bude samostatná?

Pavel Novotný

Blízkovýchodní politici a rozvědčíci mají napilno. K tajným i veřejným jednáním se Egypťané, tradiční mediátoři arabsko-židovského sporu, scházejí jak s Izraelci, tak s Palestinci ze Západního břehu. A zřejmě také Američany, kteří připravili nový blízkovýchodní plán. Diplomaté jednají o budoucnosti palestinského Pásma Gazy, ostrůvku trvalé nestability v už tak rozbouřeném regionu.

Jméno nešťastného území, které je skoro o třetinu menší než Praha, zato v něm bydlí o třetinu více obyvatel, zná celá planeta. Stalo se synonymem beznaděje, chudoby, válek i extrémismu, to podle politického postoje hodnotitele.

Jisté je, že samo palestinské Pásmo Gazy strádá ekonomicky stejně jako politicky, jeho obyvatelé trpí chudobou i izolací a pro sousedy je hrozbou. A zátěží. Od roku 2007, kdy se vlády v Gaze zmocnilo hnutí Hamas, vedlo Pásmo s Izraelem už tři války, o menších potyčkách nemluvě.

Americká administrativa Donalda Trumpa tvrdí, že připravila pro region nový mírový plán. Chvástavá vláda podezřívaná z nekoncepčnosti a vyjadřující bezpodmínečnou podporu Státu Izrael zatím projekt (jako celek) nepředstavila. V zásadě ale existují jen čtyři možnosti.

Gaza bude součástí Egypta

Mezi roky 1948 a 1967 už Pásmo pod egyptskou správou bylo. Gaza by se ani tentokrát nestala integrální, samozřejmou součástí Egypta, jako jí není ani Sinaj. Mohla by ale v budoucnu profitovat – jako už častokrát v dějinách – z polohy u Středozemního moře, dnes navíc v blízkosti technologicky vyspělého i ekonomicky zdatného Státu Izrael.

Problém je, že nynější vojenská vláda v Káhiře s Hamasem rozhodně nesouzní. A tuší, že by s Gazou – jistě zpočátku – byly jen problémy, což ovšem věděly i předchozí egyptské vlády. Jde tak o poměrně fantaskní představu, kterou nyní nepřipouští především sami Palestinci, i když Izraeli by se zřejmě ulevilo.

Mimochodem, tu a tam někdo navrhne, aby Západní břeh – tedy vedle Pásma druhé území tvořící Palestinskou autonomii – převzalo Jordánsko, jehož součástí toto území bylo (rovněž) do roku 1967. V tomto případě se jedná o ještě nepravděpodobnější scénář hlavně proto, že Jordánsko už nyní složitě udržuje rovnováhu mezi potomky arabských beduínů a rodinami uprchlými z Palestiny. Připojení Západního břehu (Jordánu) by pečlivě ošetřovaný balanc narušilo.

sinfin.digital