ANALÝZA: Tentokrát je to jiné. Íránci chtějí svrhnout režim, jsou ochotni obětovat životy

Info.cz

Protesty, které otřásají Íránem už čtvrtou noc po sobě, jsou v ostrém protikladu k těm z roku 2009. Tehdy se americký prezident Barack Obama za demonstrující odmítl postavit a dost možná tak zabránil hlubším změnám v íránské společnosti. Přečtetě si, jak íránské protesty vnímá přispěvatel zpravodajské televize Al-Arabíja Hešmat Aláví. 

Demonstrace před devíti lety vyvolalo znovuzvolení íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, které mnozí považovali za podvod s hlasy voličů. Dnes je situace úplně jiná. Lidé skutečně vyšli do ulic, protože jim dochází trpělivost s jejich vlastní ekonomickou a sociální situací. Chtějí jen naplnit vlastní potřeby a žádají změnu režimu.

Smrt Chameneímu

Velká účast na demonstracích je patrná především ve městech na západě, severu a ve středu Íránu. Ze zpráv na sociálních sítích je nicméně patrné, že se zloba šíří napříč celou zemí. Demonstranti vyvolávají „smrt Chameneímu“, což znamená, že útočí na hlavní stavební pilíř celého režimu, kterým je právě íránský duchovní vůdce Alí Chameneí.

V zemi, kde existuje hrozba drtivé odvety proti demonstrantům, je vyvolávání takových sloganů jen potvrzením, že tentokrát to protestující myslí smrtelně vážně a jsou ochotni obětovat vlastní životy. Mezi populární slogany patří i „smrt Rúhánímu,“ což je samozřejmě prezident Íránu Hasan Rúhání. Ze sloganu „opusťte Sýrii, začněte myslet na nás,“ je cítit, že lidé mají plné zuby zahraničních dobrodružství íránské vlády. Ta stála několik miliard dolarů, které pak samozřejmě chybí v íránské ekonomice.

Írán vře. 5 klíčových otázek a odpovědí ve stínu velkých protestů

sinfin.digital