ANALÝZA: Trump mění republikány k obrazu svému. U voličů mu neškodí ani popírání sama sebe

Adam Kotrbatý

Mlží, popírá sám sebe a poklonkuje tradičnímu americkému nepříteli – Rusku. Nic z toho však zřejmě nedokáže amerického prezidenta Donalda Trumpa výrazněji poškodit v očích velké části veřejnosti. Jeho podpora je od prvních dnů ve funkci podobná – pohybuje se kolem 40 procent. Nyní přilil vodu do ohně, když přiznal, že jeho tým šel v červnu 2016 na schůzku s ruskou právničkou Nataljí Veselnickou s cílem získat kompromitující materiály na Hillary Clintonovou.

Prezident přitom v souladu s verzí Veselnické dříve tvrdil, že jeho syn Donald junior, zeť Jared Kushner a nyní souzený bývalý šéf kampaně Paul Manafort na schůzce jednali o programu adopcí ruských dětí a že on sám o ní nevěděl. Nyní, jak se zdá, platí už jen to poslední.

Poškodí šéfa Bílého domu jeho další ostrý tweet, kterým znovu popřel své předchozí výroky, v očích veřejnosti? Pravděpodobnost, že se tak stane, je minimální. Podle agregátoru průzkumů na webu fivethirtyeight.com osciluje jeho podpora navzdory všemu bouřlivému dění stabilně kolem 40 procent. Některá poslední šetření ukazovala téměř 50procentní souhlas voličů s jeho kroky.

REPORTÁŽ: Peníze zdarma a pro všechny. Lék na robotizaci nás může přijít draho

sinfin.digital