ANALÝZA: Trump si zahrává se lvím ocasem. Co se skrývá za válkou tweetů mezi Íránem a USA?

Pavel Novotný

Mezi USA a Íránem se strhla lítá bitva. Obě země ji zatím vedou jen na sociálních sítích a v médiích, kudy prolétly výhružné tweety i mnohoznačné, orientálně květnaté vzkazy. Podle analytiků je realita prostší: americký prezident Donald Trump prý chce dostat Írán pod tlak, přimět jej k jednání a posléze konci jaderného programu. Podobně přistupoval k totalitní KLDR. Otázkou je, zda si Trump uvědomuje, jak rozdílné obě země jsou a co je v sázce. 

V uplynulých dnech proběhla mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a lídry teokraticko-republikánského Íránu tato, na politiky překvapivě nápaditá slovní přestřelka.

V neděli (22. července) íránský prezident Hasan Rúhání před vlastními diplomaty prohlásil: „Pane Trumpe, nezahrávejte si s ocasem lva, mohl byste litovat. Amerika by měla vědět, že mír s Íránem je matkou veškerého míru a že válka s Íránem je matkou všech válek. Vy nejste v pozici, abyste mohli íránský národ obrátit proti bezpečnosti a zájmům Íránu.“ Rúhání reagoval na obvinění amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, podle kterého jsou nynější íránští vůdci pouze mafiáni toužící po bohatství. A který íránským občanům nabídl pomoc při případném svržení teheránského režimu.

Šílenci z posiloven, idealisté i revolucionáři. Kdo tvoří milice, kterými Írán dobývá svět?

sinfin.digital