ANALÝZA: Trumpovy čachry ve vládě. Co bude znamenat konec Tillersona pro Blízký východ?

Jitka Jeníková

Přestože ještě v prosinci označoval americký prezident Donald Trump na oblíbeném twitteru šuškandu o tom, že bude jeho ministr zahraničí a bývalý šéf Exxon Mobil Rex Tillerson odejit ze své funkce za (ještě oblíbenější) „FAKE NEWS“, stačilo čtvrt roku a skutečnost dala za pravdu pořekadlu, že není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Tillerson se tak loučí se svým úřadem, v němž pobyl jen málo přes rok a ve funkci jej nahradí teď již bývalý ředitel CIA, Mike Pompeo.

Co tato změna přinese v politice Spojených států vůči Blízkému východu? Tillersona totiž korespondenti často popisovali jako „dospěláka v místnosti“, jako toho, kdo prezidenta v jeho záměrech souvisejících s blízkovýchodním regionem usměrňoval a krotil. V některých zásadních otázkách se Trump s ministrem zahraničí dokonce ocitli každý na opačné straně ringu jako nesmiřitelní soupeři. Jednalo se především o řešení katarské krize, uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele a íránskou jadernou dohodu. Tillersonův nástupce bude mít v ringu k prezidentovi podstatně blíž. Podle Paula Salema z think tanku Middle East Studies je Pompeo jedním z jestřábů, pro něhož bude nejzásadnější odstoupení od jaderné dohody s Íránem a ochrana Izraele.

Blokáda Kataru

Už samotné načasování odvolání Tillersona z funkce je minimálně zajímavé, pokud není vysloveně úmyslné. Vyšlo totiž přesně na dobu mezi oficiální návštěvou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve Washingtonu D. C. a saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána, po něž do hlavního města Spojených států zavítá také korunní princ Spojených arabských emirátů Muhammad bin Zájid. Podle bývalého amerického velvyslance v Jemenu Geralda Feiersteina mají Saúdská Arábie i SAE z Tillersonova odchodu radost. Představoval pro ně totiž hlavní pilíř washingtonské politiky, jež tlačila na země, které vyhlásily blokádu Kataru, aby celou krizi co nejdříve smírčí cestou vyřešily. Nyní je reálná možnost, že se s novým ministrem zahraničí postoj USA vůči blokádě v Zálivu zásadně změní. Spojné státy by se mohly snadno vzdát role mediátora krize a postavit se za Saúdskou Arábii a SAE, jak už v červnu loňského roku vzápětí po zahájení blokády učinil sám prezident Trump.

ANALÝZA: „Génius“ Putin vede Rusko vstříc kolapsu. Co přijde po něm, bude ještě horší

sinfin.digital