ANALÝZA: USA ztratily technologickou výhodu, čínské chytré zbraně jsou hrozivé

Ondřej Fér

Spojené státy se tak dlouho kochaly svou technologickou převahou ve vojenské oblasti, až o ní skoro nebo úplně přišly. Vyplývá to z analýz, které v posledních měsících zpracovalo hned několik prestižních a autoritativních organizací včetně Jane´s a Global Defence.

Spojené státy promrhaly náskok zejména v oblasti moderních technologií a specificky ve vývoji umělé inteligence. Ta je přitom konsenzuálně považovaná za klíčovou pro vedení moderní války. „Dříve nedostižitelná technologická výhoda Spojených států se zmenšila a mizí,“ konstatuje například analýza Global Defence.

Všechny analýzy berou jako nezpochybnitelný stav to, že hlavním vojenským a strategickým soupeřem Spojených států se stala Čína. Právě Čína a Spojené státy v současnosti platí za velmoci. Teoreticky by mezi ně bylo možné vzhledem k síle ozbrojených sil a jejich taktické a technické vyspělosti bylo možné počítat ještě Japonsko a Evropskou unii; pro účely vojenského plánování to ale je z politických důvodů irelevantní. Japonsko je omezené ústavou danou defenzivní povahou svých ozbrojených sil. Evropa zase postrádá efektivní jednotné velení a i přes dílčí pokroky svými vojenskými doktrínami zůstává v posledních letech studené války. Indické či ruské ozbrojené síly trpí technologickou zaostalostí.

Čína jásá. Vypouští drony, které se umí rojit a hemžit jako žádné jiné na světě

sinfin.digital