Analýza: Vítězové a poražení Trumpovy nové dohody. USA si ukously nejvíc, tratí hlavně Asie

Adam Kotrbatý

Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi se podařilo dojednat novou variantu dohody o volném obchodu mezi Spojenými státy, Kanadou a Mexikem. Dosavadní, Bílým domem kritizovanou smlouvu NAFTA nahradí dokument s prostým názvem Americko-mexicko-kanadská dohoda (USMCA). Úmluva je velkým Trumpovým vítězstvím, jiným zemím ale může přinést problémy.

Stihli to na poslední chvíli. Po víkendu plném horečného vyjednávání a nejistoty se američtí a kanadští vyjednavači dohodli na znění nové úmluvy o volném obchodu. Té se bude účastnit také Mexiko, s nímž byli Američané dohodnutí už od srpna.

Obchod mezi zmíněnými zeměmi dlouho ohrožovaly slova a činy amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten kritizoval dosavadní smlouvu NAFTA, na Kanadu a Mexiko uvalil cla na dovoz oceli a hliníku a hrozil dalšími překážkami, pokud se nepodaří dojednat pro USA výhodnější uspořádání, než jakým byla právě NAFTA, kterou v roce 1994 uzavřela administrativa Billa Clintona.

Na Trumpově vítězství vydělají hlavně USA, Kanada získala garance

Dohoda USMCA znamená velké Trumpovo vítězství. Revize a změny mezinárodních smluv patří mezi hlavní prezidentovy priority. Stávající dohody kritizoval už v předvolební kampani a pokračoval v tom i po nástupu do úřadu. Odstoupil například od projektu Transpacifického partnerství nebo jaderné dohody s Íránem. Místo toho vyjednává vlastní pakty. Minulý týden zahájil bilaterální jednání s Japonskem, snaží se dohodnout s Velkou Británií i s Evropskou unií.

„Je to dobrá dohoda pro všechny tři země, řeší mnoho nedostatků a chyb v NAFTA, velice otevírá trhy naším zemědělcům a výrobcům, zmenšuje obchodní bariéry pro USA a přivádí všechny tři skvělé národy společně do soutěže se zbytkem světa,“ chválil Trump finální výsledek na Twitteru.

ANO v některých městech dostane přes 30 procent, Piráti nemusí voliče mobilizovat, říká Prokop

sinfin.digital