Angela Merkelová: „Při rozdělování uprchlíků trvám na solidaritě každého z nás.“

ČTK

pjn

Německá kancléřka Angela Merkelová pochybuje, že v brzké době uspěje snaha o spravedlivější rozdělení uprchlíků v Evropské unii. O tomto tématu bude v únoru na Maltě jednat s představiteli ostatních členských zemí EU. Unie by si podle ní vylepšila svůj pošramocený obraz, kdyby se soustředila na podstatné věci, zrychlila rozhodování a změnila prezentaci navenek. 

"Nešířila bych příliš mnoho optimismu," uvedla Merkelová ve videu, které se objevilo na webu kancléřství. "Ale musíme už trvat na tom, aby každý při rozdělování převzal díl solidarity," dodala. Podle Merkelové musí být každý stát připraven podílet se na všech aspektech zvládání migrace. "Jak to přesně může vypadat, nemohu v této fázi ještě říci. Téma tedy není ještě vyřešeno," doplnila.

V pátek 3. února se na Maltě k migraci uskuteční neformální summit šéfů států a vlád členských zemí EU. "Chceme přirozeně zastavit nelegální přistěhovalectví a věříme, že to je účelné i pro migranty, neboť loni se jich přes 4000 utopilo ve Středozemním moři, většina na cestě z Libye do Itálie," prohlásila Merkelová s tím, že dohodu o vracení migrantů do Libye bude možné dojednat, až se v severoafrické zemi zlepší politická situace.

sinfin.digital