Ani Mordor, ani Severní Korea s balalajkami. Expert vyvrací mýty o Putinově Rusku

O Rusku a jeho prezidentovi panuje spousta mýtů, a to jak těch pozitivních, tak i negativních. Přitom je ale nutné říci, že velkou část z nich o sobě šíří Vladimir Putin sám, respektive je o něm rozšiřuje jeho okolí, v některých případech i jeho nepřátelé. Putin je tak machem, géniem zla, neomylným vládcem, konzervativcem a ochráncem křesťanských hodnot, obnovitelem Sovětského svazu, filozofem či krotitelem divokých tygrů. V některých mýtech může být i díl pravdy, ale zpravidla mají společné to, že Západ jen naskakuje na obrázek, který je mu předkládán.

Mark Galeotti komentuje ve své knize Musíme si promluvit o Putinovi: Jak se Západ mýlí v nebezpečném vládci Ruska (We need to talk about Putin: How the West gets him wrong) právě ony mýty, které o Vladimiru Putinovi a současném Rusku kolují. Téměř jistě zklame příznivce teorií o ruském prezidentovi jako géniovi zla, který vše vidí a nic se neodehraje bez jeho příkazu či podobných konstruktů. Putin je podle Galeottiho spíše schopný oportunista, člověk, který se chopí příležitosti, pokud se mu naskytne. Postupuje při tom opatrně, ale ne zbaběle.

Když se Krym ocitl v mocenském vakuu, kdy centrální moc v Kyjevě neexistovala a ukrajinská armáda byla prolezlá ruskými špiony, Putin, respektive Rusko, prostě využilo proruského sentimentu velké části krymského obyvatelstva a poloostrov si vzalo. Od ruského prezidenta to nebylo žádné dobrodružství, ale kalkulované riziko. Velmi suše, pokud by chtěl Putin dobýt celou Ukrajinu, v únoru až dubnu 2014 mu v tom neměl kdo zabránit. Jen si spočítal, že by taková akce přinesla až příliš mnoho nákladů. Ruský prezident tak není ani geniálním šachistou, který promýšlí svoje tahy několik kroků dopředu, jak je často líčen v alarmistickém tisku, ale prostě jen reaguje na podněty.

Kvůli Ovčáčkovi mi vyhrožují smrtí, Hrad vyzývá pomalu k občanské válce, říká Kolář

sinfin.digital