Ani v zahraničí by se Šmarda ministrem kultury zřejmě nestal, chybí mu vzdělání i praxe

Srovnání se zahraničím ukazuje, že současný spor prezidenta Miloše Zemana s ČSSD o to, kdo může vést v zemi rezort „kultury“, není v Evropě úplně ojedinělý. Ve většině evropských zemí vedou sice kulturu lidé s vyšším vzděláním a praxí, než jakou disponuje Michal Šmarda, na druhou stranu je ale kultura v mnoha státech jen „přidružená“ k jinému ministerstvu.

Příkladem může být například sousední Rakousko. Země, která se chlubí pověstí „kulturního centra Evropy“, nemá vlastní ministerstvo kultury. Agenda „kultura a umění“ je nyní přidružena pod ministerstvo zahraničních věcí, což je spojení, nad kterým by zřejmě mnozí čeští odborníci kroutili hlavou. Současný ministr zahraničí Alexander Schallenberg, dlouholetý kariérní diplomat, vedle prosazování zájmů Rakouska v cizině zároveň zahajuje kulturní festivaly, předává ceny umělcům a dohlíží na správu rakouského kulturního dědictví.

I když je tento model v rakouské historii výjimečný (jedná se o přechodnou úřednickou vládu), ani minulé řádné vlády necítily potřebu kulturu osamostatnit. V minulém kabinetu lidovce Sebastiana Kurze patřila kultura do ranku ministra bez portfeje, stejně jako ve vládě předchozí. „V ještě dřívějších vládách patřil rezort kultury většinou pod správu ministerstva školství,“ řekl INFO.CZ rakouský novinář Manfred Maurer. Samostatné ministerstvo neměla podle něj rakouská kultura vlastně nikdy.

Zeman z roku 98 by to tomu dnešnímu nandal, říká Jurečka. K žalobě se kloní i Votava z ČSSD

sinfin.digital