Arabové demonstrují proti starým šíbrům a dlouhým prstům Íránu. Vrací se arabské jaro?

Pavel Novotný

Mladí Iráčané i Libanonci vyšli do ulic. Důvod? Nechtějí žít ve společnosti řízené podle sektářských dohod. Nemíní se klanět teokratickému Íránu, který jejich země ovlivňuje. Odmítají být i pod vlivem USA či Saúdské Arábie. Co žádají, je důstojnost a perspektiva. S trochou nadsázky lze říci, že opět zní požadavky arabského jara. Důvod je prostý: reformy se neudály a u moci jsou podobní, nebo ještě horší autokraté než předtím. 

Stalo se to v neděli v noci: Desítky iráckých protivládních demonstrantů vzaly útokem íránský konzulát ve městě Karbalá. Podle agentury AP přelezli zátarasy, strhli íránskou vlajku a nahradili ji praporem vlastní země. Stanice al-Džazíra dodává, že demonstranti posléze útočili také na budovy patřící šíitským milicím, které založil a vyzbrojil právě sousední Írán. 

Teherán vystupuje jako globální patron šíitské větve islámu. Útoky v Karbalá jej musely rozčílit o to více, že toto irácké město má pro šíity mimořádný význam nejen jako poutní místo. Podle legendy tu je pohřben Mohamedův vnuk a třetí šíitský imám Husajn. Padl zde v bratrovražedné bitvě o vedení islámské obce, přičemž jeho tehdejší konkurenty teď známe jako sunnity.

sinfin.digital