Asad v ruské televizi velebil Putina. USA Sýrii musí opustit, Trumpova slova se mnou ani nehnou, povídal

ČTK

lup

Spojené státy musí opustit Sýrii a v případě selhání rozhovorů s arabsko-kurdskými silami SDF hrozí vojenská konfrontace. V rozhovoru pro ruskou televizní stanici RT (Russia Today) to prohlásil syrský prezident Bašár Asad. Na otázku, zda by se mohl vyjádřit k tomu, že ho americký prezident Donald Trump nazval zvířetem, Asad odpověděl: Jste tím, co říkáte.

Americké síly musí Sýrii opustit, a také se to stane, míní syrský prezident. Navrácení území kontrolovaného Syrskými demokratickými silami (SDF), které mají podporu Washingtonu, bude nejprve předmětem diplomatických rozhovorů, a pokud tato jednání budou neúspěšná, osvobodíme oblasti vojensky, uvedl Asad.

Trump v jednom svém příspěvku na twitteru nazval syrského prezidenta zvířetem. Na otázku, zda má i Asad pro šéfa Bílého domu přezdívku, syrský státník odpověděl, že takové výrazy nepoužívá. "Není to můj slovník, takový jazyk nepoužívám. Tento jazyk reprezentuje jeho," uvedl Asad. "Myslím, že existuje známé rčení: co říkáte, tím také jste. On se chtěl nějak reprezentovat, a to je normální," dodal.

EXKLUZIVNĚ: Evropa je ohrožena zevnitř. Rizikem jsou „domácí“ islamisté, říká de Kerchove

sinfin.digital