Asadova smyčka kolem Ghúty se stahuje. Vládní vojska enklávu smrti rozdělila na části

ČTK

lup

Syrská vládní vojska po intenzivním nočním vzdušném i dělostřeleckém bombardování izolovala město Dúmá ve východní Ghútě, a rozdělila tak oblast na tři části. Úspěch zaznamenali vládní vojáci i u města Misrába, jehož centrum dobyli a obsadili jeho velkou část, informovaly agentury AFP a AP s odvoláním na syrská státní média a exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR). Naplňuje se tak taktika s cílem rozdrobit povstalecké území na více menších celků a oslabit tak odpor. Hlavní povstalecké skupiny nadále trvají na tom, že nemají v plánu oblast opustit.

Vládní síly dnes izolovaly Dúmu od zbytku východní Ghúty poté, co získaly kontrolu nad silnicí, která ji spojuje s Harastou na západě a Misrábou na jihu," uvedla SOHR v prohlášení.

Režimním silám se tak podle ní podařilo rozdělit východní Ghútu na tři části: Dúmu a její předměstí na severu, Harastu na západě a zbytek lokalit na jihu.

Podle zpravodaje agentury AFP je Dúmá od poledních hodin terčem vzdušného a dělostřeleckého ostřelování a ulice města jsou vylidněné. Exiloví pozorovatelé tvrdí, že armáda v noci bombardovala cíle v dané oblasti z letadel a nasadila také vojenské vrtulníky a dělostřelectvo.

ANALÝZA: Tisíce lidí umírají a hladoví Asadovi před branami. Vše podstatné o syrském peklu na Zemi

sinfin.digital