Azyl pro americké vědce a elitu. Prezidentský kandidát Macron láká do Francie

ČTK

sta

Francouzský prezidentský kandidát Emmanuel Macron vyzval americké vědce, akademiky a podnikatele, kteří nesouhlasí s postupy vlády prezidenta Donalda Trumpa, aby se přestěhovali do Francie. Levicově zaměřený politik a bývalý investiční bankéř se v průzkumech držel dosud jen těsně za Marine Le Penovou a skandálem vláčeným Francisem Fillonem. Nyní popularitou vede.

Bývalý francouzský ministr hospodářství, který je jedním z favoritů nadcházejících voleb, vyzval americké vědce zabývající se konkrétně změnami klimatu, obnovitelnými zdroji energie nebo oblastí zdraví, kteří se bojí nové politické situace, aby hledali útočiště na druhé straně Atlantiku, napsala agentura Reuters.

Ve svém projevu v rámci předvolební kampaně bývalý investiční bankéř řekl, že jeho "vážná výzva" je určena "všem výzkumným pracovníkům, akademikům a společnostem ve Spojených státech bojujícím s tmářstvím", kteří jsou dnes plni obav. Macron prohlásil, že se mají připojit k zemi inovací, kterou chce, aby se Francie stala.

Nový favorit voleb ve Francii

sinfin.digital