Babiš po jednání s Trumpem: Skvělá nálada, zajímal se o ČR. Navázali jsme velmi dobrý vztah

Michal Půr, urm, Lukáš Pospíšil, lup

Premiér Andrej Babiš ocenil jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě. Pochvaloval si ho jako skvělé, konkrétní a přátelské. Oba státníci řešili obranu, kybernetické hrozby nebo energetiku a dodávky plynu. V úvodu setkání Babiš Trumpovi řekl, že rozumí jeho plánům a má podobné – tedy, že chce Česko v duchu Trumpova tradičního hesla udělat „Great again“. Prezidenta i jeho dceru Ivanku pozval do Prahy. Babišovi se v Bílém domě dostalo velkorysého přijetí, které je běžné u hlav států, nikoli šéfů vlád. INFO.CZ setkání přímo na místě sledovalo.

Andrej Babiš po jednání českým novinářům řekl, že „pro Českou republiku je dnešní den velice důležitý“. Rozhovor s Trumpem označil za konkrétní a otevřený a vzájemné vztahy Česka a USA za stále se zlepšující. Trump měl podle Babiše skvělou náladu a zajímal se o českou historii. „Pan prezident se zajímal o rozdělení Československa. Navštívil Československo v roce 1990. Má skvělé vzpomínky na naší zemi,“ řekl předseda vlády.

Premiér Trumpovi mimo jiné ukázal růst českých výdajů na obranu, probrali kybernetickou hrozbu a energetiku. „Bavili jsme se o plynovodech, o LNG. Velké téma byla Sýrie, kde jsem panu prezidentovi řekl, že je důležité, abychom vyřešili problém uprchlíků. Spojené státy by se měly také po diskusích s jinými zeměmi snažit ten problém řešit,“ pokračoval ve výčtu Babiš.

Trumpovi připomněl, že čeští vojáci pomáhají po boku Američanů v boji proti terorismu. Trump, který jinak vystupuje jako tvrdý kritik spojenců v NATO, českou armádu pochválil. „Česká republika je skvělá země, velmi dobře se jí ekonomicky daří. Je to velmi bezpečná země, má silnou armádu, silné lidi,“ řekl prezident.

Kovář: Trumpa nelze ani na moment podcenit, jeho znovuzvolení je víc než reálné

sinfin.digital