Babišovo ANO stranou jednoho muže? „Na Wilderse nemá,“ říká pro INFO.CZ z Nizozemska profesor Kopecký

Lucie Bednárová

Favorit nadcházejících nizozemských parlamentních voleb Geert Wilders, který vyhlásil boj islámu a přistěhovalectví, se podle něj staví do role outsidera a mučedníka. „Je otázka, do jaké míry je to jeho strategie. Pokud by Wilders chtěl do vlády, jako politik jeho inteligence by se choval jinak,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ český profesor přednášející politickou vědu na univerzitě v nizozemském Leidenu Petr Kopecký. Čím podle něj Wilders může přispět nizozemské společnosti a celé Evropě?

Zítra se po celém Nizozemsku otevřou volební místnosti a lidé budou volit nové složení 150členného parlamentu. Při procházce po ulicích nizozemských měst to ale vypadá, jako by se žádné volby vůbec nekonaly. Čím je to způsobeno?

Kampaně v Nizozemsku nikdy nejsou tak výrazné nebo polarizované, jak můžeme vidět ve Velké Británii nebo u nás v Česku. Je to dané tím, že strany tu jsou nuceny spolu vytvářet povolební koalice a už minimálně dvě desetiletí není jasné, jak se nakonec dohodnou. Strany se proto nepouští do žádného většího souboje, aby si nezavřely dveře k vyjednávání.

Zastaví Wilderse? Nizozemsko se zamilovalo do zeleného politika, který slibuje změnu

sinfin.digital