Bavorsko otestuje všechny zájemce na koronavirus zdarma. Má to smysl?

V Bavorsku se mohou od července nechat zdarma testovat na koronavirus i ti, kteří nevykazují vůbec žádné příznaky. Tamní vláda počítá s tím, že jen do konce letošního roku budou tyto „bezplatné testy“ stát bavorské daňové poplatníky 200 milionů eur, tedy přes pět miliard korun. 

Od středy bude testování v Bavorsku probíhat následujícím způsobem. Každý, kdo vykazuje známky onemocnění nebo přišel do styku s někým, u koho se objevil covid-19, by měl být nejpozději následující den zdarma testován příslušným lékařem a výsledky by měl znát do 24 hodin. Stejnou možnost však nově mají i lidé, kteří nevykazují vůbec žádné příznaky nemoci, jen musejí na testy a výsledek počkat trochu déle.

„Vzorek by v jejich případě měl být odebrán do 48 hodin od žádosti s tím, že na zpracování vzorku má laboratoř týden,“ uvedl bavorský premiér Markus Söder (CSU). Vláda věří, že takový krok povede ke zvýšenému zájmu o dobrovolné testování například u zaměstnanců nemocnic, domovů důchodců, stejně jako u učitelů, vychovatelů či vedoucích na dětských táborech.

Barták: Německo-francouzský motor je zpět

sinfin.digital