Berlínská bytová revoluce: Nájmy mají spadnout hluboko pod úroveň Prahy

Radní v Berlíně dnes představili konkrétní podobu návrhu na zastropování cen nájemného ve městě. Regulované čisté nájemné v německé metropoli by od příštího roku nemělo být vyšší než 7,97 eura (204 korun) za metr čtvereční, což je 60 % průměrného nájmu v Praze.

Zmrazení a zastropování cen nájemného schválila koalice stran Německé sociální demokracie (SPD), Levice a Zelených v obecné podobě už 18. června. Nyní ale radní poprvé zveřejnili konkrétní podobu návrhu, který by se měl po politické debatě schvalovat v polovině října a vejít v platnost od začátku roku 2020. Z materiálu, který má INFO.CZ k dispozici přímo z berlínské radnice, vyplývá, že regulované nájemné by se mělo v závislosti na stáří domu a vybavení bytu pohybovat od 3,42 euro (88 korun) až k již zmíněné maximální hranici 7,97 eura. Regulace se nebude vztahovat pouze na nejnovější byty postavené po roce 2013.

„Účelem zákona je v zásadě snížit nájemné na rozumnou částku a zmrazit ho na dobu pěti let,“ píše se na stránkách berlínské radnice. Pokud by pronajímatel stanovené stropy nájemného nerespektoval, hrozí mu pokuta až 500 000 euro (13 milionu korun). A to se zpětnou platností od doby schválení zákona, který v Německu vzbuzuje vášně a celonárodní diskusi. Na jednu stranu proti němu protestují developeři i někteří ekonomové a politici, na druhou stranu za něj berlínští zastupitelé sklízejí chválu od některých odborníků, kteří zdražování cen nemovitostí i nájmů v Německu považují za společensky neúnosné. A obávají se sociálních otřesů.

Ekonom: Byty jsou ještě dražší, než nám tvrdí. Stát selhal, vyvlastňování je ale zrůdnost

sinfin.digital