Berlusconi si přisvojil zásluhy za ukončení studené války, historici ho ale spojují spíše s pádem Berlínské zdi a rozpadem SSSR

ČTK

sto

Bývalý italský premiér Berlusconi v rámci předvolební kampaně prohlásil, že konec studené války mezi Spojenými státy a někdejším Sovětským svazem je jeho zásluhou. Podle historiků toto období skončilo na přelomu 80. a 90. let, ale lídr favorizované středopravé koalice prohlásil, že definitivní konec přišel díky jeho diplomatickému umu na summitu NATO v roce 2002. Napsala to agentura Reuters.

„Když jsem byl u vlády v roce 2001, veřejně jsem říkal, že chci ukončit studenou válku, která probíhala 50 let a byla strašným utrpením,“ řekl jednaosmdesátiletý politik a mediální magnát v dnešním rozhovoru s italskou televizí. „A to se mi povedlo, protože tady v Římě, na (základně) Pratica di Mare, jsem v roce 2002 s využitím veškerých svých schopností (budování) přátelských vztahů přesvědčil George W. Bushe a Vladimira Putina, aby ukončili studenou válku,“ dodal Berlusconi.

Zatímco historici spojují konec studené války zejména s pádem Berlínské zdi v roce 1989 a rozpadem Sovětského svazu o dva roky později, čtyřnásobný šéf italské vlády za klíčový moment označil podpis dohody mezi NATO a Ruskem na zmíněném summitu.

sinfin.digital