Bílý dům pod palbou kritiků: Trump zneužívá úřední twitter k vlastní kampani

ČTK

nek

Americké nevládní a opoziční organizace kritizují Bílý dům, že zneužívá oficiální twitterové kanály k útokům na politiky Demokratické strany. Napsala to dnes agentura AP. Kritikům vadí, že Donald Trump s využitím vládních komunikačních prostředků poškozuje možné protikandidáty v prezidentských volbách v roce 2020. Trump se netají tím, že v nich hodlá svůj post obhájit.

Prezident využívá tři twitterové účty, které mají status nositelů oficiálních informací, jež spravuje stát a podléhají povinné archivaci. Jeho osobní účet @realDonaldTrump sleduje nyní přes 53 milionů lidí, prezidentský účet @POTUS dalších víc než 23 milionů. Účet Bílého domu @WhiteHouse sleduje kolem 17 milionů uživatelů.

Právě poslední z nich podle demokratů a nevládních skupin obsahuje informace, často zkreslené nebo nepravdivé, které de facto předjímají volební kampaň. V pondělí na něm například Trump napsal, že kalifornská demokratická senátorka Kamala Harrisová „podporuje zvířata z MS-13“. Zkratka označuje středoamerickou gangsterskou skupinu Mara Salvatrucha, kterou Trump často využívá jako argument k boji s nelegální migrací.

Harrisová, bývalá prokurátorka, se proti restriktivním migračním dekretům prezidenta ostře staví. O víkendu prohlásila, že pro Trumpa je „jedinou cestou prosadit migrační pravidla oddělující rodiče od dětí, označovat uprchlíky a obětí znásilnění za teroristy a internovat děti do klecí, což je špinavost“.

sinfin.digital