Bitva o Hongkong se přiostřuje, v ulicích umírají lidé. Potlačí protesty čínská armáda?

Pavel Novotný

ANALÝZA | V Hongkongu i po půl roce nepokojů přituhuje. Protivládní demonstrace už pátý den ochromují město. Školy jsou zavřené, univerzity obsadili studenti. Protestující blokují některé klíčové komunikace. Střety v ulicích jsou stále násilnější a ani jedna ze stran zatím nehodlá ustoupit. Policie je stále agresivnější, část protestujících už dávno sáhla po podomácku vyrobených zbraních. Umírají lidé.

Policista přímo před kamerami střílel ostrými náboji do demonstranta. Opakovaně. Protestující byl během bezpečnostního zásahu patrně shozen ze střechy. Možná prý jen během střetu s policisty upadl přes okraj. Jiný demonstrant polil nesouhlasícího muže hořlavinou a zapálil ho, když se předtím spolu pohádali.

Šéfka hongkongské spravedlnosti Teresa Chengová pracovně dorazila do Londýna, kde jí obstoupili stoupenci revolty. Od nich si vyslechla verbální obvinění, že je vražedkyně, a ve strkanici upadla na zem. Podle televize BBC vstala nezraněna, zanedlouho však odjela do britské nemocnice. Sedmdesátiletý pracovník úklidu si během polední pauzy hodlal na okraji Hongkongu vyfotografovat jeden ze střetů, což se mu stalo osudným. Do hlavy jej podle agentury Reuters trefila cihla, která patrně nebyla určena jemu. Každopádně ho zabila.

sinfin.digital