Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Boeing indonéských aerolinek se zřítil do moře. Na palubě bylo 189 lidí, všichni zřejmě zemřeli

Boeing indonéských aerolinek se zřítil do moře. Na palubě bylo 189 lidí, všichni zřejmě zemřeli

etadlo indonéské společnosti Lion Air z Jakarty na Sumatru dnes krátce po startu havarovalo a zřítilo se do moře u ostrova Jáva. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na záchranáře. Na palubě pohřešovaného letadla se podle nich nacházelo 189 lidí, cestujících a členů posádky. Spojení s letadlem typu Boeing 737-8 MAX se přerušilo 13 minut po startu.

Záchranáři zjistili, kde se letoun zřítil. Počet obětí se ještě zjišťuje, uvedla agentura TASS s odvoláním na indonéská média.

"Letadlo přepravovalo 178 dospělých cestujících, jedno dítě a dvě miminka, jakož i dva piloty a pět členů palubního personálu. Letoun žádal o návrat na letiště, než definitivně zmizel z radarů" uvedl Sindu Rahayu, který má na ministerstvu dopravy na starosti civilní letectví.

"V tuto chvíli nemůžeme poskytnout žádné vyjádření. Snažíme se shromáždit všechny informace a údaje," řekl šéf aerolinek Edward Sirait.

Příčina nehody zatím nebyla stanovena. Počasí bylo příznivé a pilot i kopilot byli zkušení - jeden měl nalétáno 6000 a druhý 5000 hodin. Zřícený letoun získala společnost Lion Air letos v srpnu a nalétáno měl asi 800 hodin.

Let JT610 odstartoval v 06:20 místního času (00:20 SEČ) z Jakarty a mířil do oblíbeného turistického letoviska Pangkalpinang na ostrově Bangka, který se nachází v těsné blízkosti ostrova Sumatra. Do cíle měl dorazit zhruba po hodině.

Krátce po startu se ale letadlo dostalo do problémů a zhruba po 13 minutách od vzletu spadlo do Jávského moře v místech, kde hloubka vody dosahuje 30 až 40 metrů.

Na místě neštěstí je na 300 záchranářů, kteří našli část trosek stroje a osobní věci cestujících, včetně identifikačních a řidičských průkazů, či záchranné vesty. Z moře byly rovněž vyzdviženy pozůstatky obětí. Trup letadla zatím lokalizován nebyl. Úřady předpokládají, že pátrací operace potrvají sedm dnů, mohou být ale prodlouženy.

Lion Air jsou jednou z nejmladších a největších leteckých společností Indonésie, denně vypravují desítky letů, domácích i mezinárodních.

Americká firma Boeing uvedla na twitteru, že situaci pozorně sleduje.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1