Boj o české pečovatelky. Když zůstanou, nabízí jim Horní Rakousy 1000 euro navíc

Vláda Horních Rakous se rozhodla vyplatit tisícieurovou měsíční prémii všem zahraničním pečovatelkám, které v době pandemie zůstanou v zemi. Pokud pečovatelky na návrh hornorakouské vlády kývnou, znamená to pro ně více než zdvojnásobení běžného platu. České agentury, které zprostředkovávají českým pečovatelkám práci v Rakousku, tento postup chválí.

Rakousko se kvůli pandemii a epidemiologickým opatřením dostalo do možná ještě horší situace v oblasti péče o starší a nemohoucí lidi než Česko. Kolem 98 % všech pečovatelek, které v zemi pracují, pochází ze zahraničí, zejména z východní Evropy. Uzavřené hranice a povinnost dodržovat po návratu domů karanténu, ale mohou už brzy dostat rakouský pečovatelský systém do neřešitelných problémů. Horní Rakousy se proto jako první spolková země v Rakousku rozhodly finančně motivovat zahraniční pečovatelky k tomu, aby v zemi zůstaly.

„Pokud se nám tímto způsobem podaří zajistit, aby u nás zůstalo alespoň 40 % pečovatelek, bude to úspěch,“ uvedla hornorakouská radní pro sociální věci Birgit Gerstorferová. Prémie bude podle ní vyplacena ze speciálního pečovatelského fondu, který už dříve zřídila rakouská spolková vláda. Na Horní Rakousy v něm připadá 16,8 milionu eur (940 milionů korun).

Holec: Pusťte Kalouska na finance a i koronavir bude vypadat jako rýmička

sinfin.digital