Boj s časem: V okolí jeskyně, kde uvízli mladí fotbalisté, hrozí prudký monzun. Čerpadla běží naplno

ČTK

raz

Fotbalový tým 12 chlapců a jejich trenér, kteří před téměř dvěma týdny uvázli v jeskynním komplexu na severu Thajska, by se mohli dostat ven jen se záchrannými vestami. Záchranáři ale bojují s časem - vodu z cesty ven musejí odčerpat do víkendu, kdy meteorologové předpovídají prudký monzunový déšť. Napsal to dnes list The Guardian.

Na odčerpání vody byli povoláni vojáci, kteří zapojili stovky průmyslových čerpadel. Chlapci se už 12 dní nacházejí asi čtyři kilometry od vchodu do jeskyně. Za poslední dny se podařilo odčerpat 40 procent vody, a zpřístupnit tak úsek o délce 1,5 kilometru z nesnadné cesty, jíž se mladí fotbalisté mohou dostat ven. Den co den jsou z jeskyně odčerpány desítky milionů litrů vody, hladina klesá o centimetr za hodinu.

"(Nejsnazší možností by bylo) pokračovat v čerpání vody z jeskyně. Je potřeba odčerpat dalších 90 až 120 centimetrů, a pak budou moci proplavat ven jen v záchranných vestách," řekl už v úterý jeskynní potápěč Ben Reymenants, který u záchranných akcí asistuje.

Dnes se vojáci soustředí na třetí z kritických míst na cestě, kde voda stále sahá až po strop. Cílem je dostat hladinu na úroveň pasu, aby šlo projít jen se záchrannou vestou. Většina z chlapců neumí plavat a učí se, jak správě používat potápěčské náčiní. Odborníci se shodují, že pokud by se museli cestou ven potápět, byť s asistencí, bylo by to velmi riskantní. Profesionálním potápěčům trvala cesta k uvázlému týmu šest hodin, k východu se od fotbalistů dostanou za pět hodin.

sinfin.digital