Bojkot Rakouska: Bývalí světoví politici vyzývají k izolaci tamní vlády s krajní pravicí

ČTK

raz

K bojkotu rakouských ministrů nominovaných do vlády Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ), kterou některá média označují za krajně pravicovou, dnes vyzvala skupina osobností, jež zahrnuje bývalou kanadskou premiérku Kim Campbellovou a někdejšího francouzského ministra zahraničí Bernarda Kouchnera. Signatáři prohlášení, které zveřejnil web francouzského listu Le Monde, volají i po bojkotu nadcházejícího rakouského předsednictví v Evropské unii.

Skupina chce "vyloučit z Evropy" novou rakouskou vládu, kterou v polovině prosince vytvořila středopravicová Rakouská lidová strana (ÖVP) a Svobodná strana Rakouska (FPÖ), jejíž někteří členové se netají svými antisemitskými názory. FPÖ se ale na vládě podílela už v letech 2000 až 2005.

"Neodvracejme zrak: jsou to dědicové nacismu, kteří vstoupili do silných pozic v nové rakouské vládě," uvádí prohlášení v narážce na šest ministrů nominovaných FPÖ. Jsou mezi nimi ministryně zahraničí Karin Kneisslová, ministr vnitra Herbert Kickl a ministr obrany Mario Kunasek.

Ukradené děti, příběh třetí. Vladimír: Když byl syn starší, nakonec za mnou utekl

sinfin.digital