Bojujte proti obezitě a hladu, zachráníte planetu. Vědci vyzvali politiky k revoluci

Milan Rokos

Ukončete dotace na hovězí maso, cukr a obilniny, žádají světové politiky vědci. S revolucí v zemědělství a potravinářství musí dle nich přijít i revoluce v energetice, jinak se s problémy obezity, hladu a klimatických změn nevypořádáme. Část nákladů na změny přitom mají nést velcí výrobci potravin.

Žádné války ani terorismus, ale obezita, podvýživa a globální klimatické změny. Takové jsou nyní největší hrozby pro lidstvo. Ve dnes zveřejněné zprávě k tomu došlo 43 vědeckých kapacit ze 14 různých zemí, kteří pro vědecký časopis The Lancet vypracovali alarmující studii. Vysvětlují v ní, že tři výše zmíněné faktory jsou vzájemně propojené a že lidstvo v boji s nimi fatálně selhává a problém se ještě zhoršuje.

Vědci upozorňují na fakt, že obezita spolu se špatnou výživou je dnes nejčastější příčinou předčasných úmrtí – na světě žijí dvě miliardy obézních lidí a lidí s nadváhou, kteří kvůli tomu mají zdravotní problémy. Čtyři miliony lidí ročně zemřou. Žádné zemi světa se přitom dosud nepodařilo zvrátit trend a s obezitou se vypořádat.

Některé země, jako je Švédsko, Německo, Katar či Brazílie sice sepsaly doporučení, podle nichž by se lidé měli stravovat, Británie nebo Mexiko zase experimentují se zvláštní daní na slazené nápoje, a například Chile stojí v čele ve varovném označování na balených potravinách. Pokrok je ale v tomto směru pomalý, konstatuje studie.

Českého teroristu chápu, jeho příběh je složitější. Může se to stát každému, říká psycholog

sinfin.digital