Bouřlivé oslavy i obavy z rozvratu demokracie. Většina Turků v Německu a Rakousku volila Erdogana

ČTK

luš

V Německu v neděli hlasovaly v tureckých prezidentských volbách pro stávající hlavu státu a vítěze voleb Recepa Tayyipa Erdogana téměř dvě třetiny tamních Turků. V noci slavili v ulicích německých měst, uvedla agentura DPA. Bývalý šéf německých Zelených Cem Özdemir na adresu oslavujících Erdoganových stoupenců v Německu řekl, že dávají najevo odmítání liberální demokracie. Ještě lépe dopadl Erdogan v Rakousku, kde pro něj hlasovalo na 72 voličů.

Německo bylo pro Erdogana vždycky jistotou, poznamenala DPA. Tentokrát to ale pro něj v této zemi s početnou tureckou menšinou dopadlo obzvlášť dobře, když tam získal přes 65 procent hlasů, což je výrazně více než doma, tedy v Turecku. Jeho protikandidáta Muharrema Inceho podpořilo z Německa 21,5 procenta voličů. V parlamentních volbách Erdoganova strana AKP dostala mezi německými Turky podporu 56,3 procenta.

Erdoganovi příznivci už v noci na dnešek oslavovali vítězství v německých ulicích mimo jiné oslavnými jízdami troubících automobilů. Chování německých Turků ostře kritizoval poslanec Cem Özdemir, který stál v uplynulých deseti letech v čele německých Zelených a který je sám tureckého původu.

ANALÝZA: Turecko vykročilo k autokracii. 5 věcí, které Erdogan udělá po vítězství ve volbách

sinfin.digital