Británie plánovala deportace migrantů, kteří tam žijí desítky let. Ministryně kvůli skandálu rezignovala

ČTK

lup

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová v neděli večer rezignovala. Premiérka Theresa Mayová její demisi přijala, oznámil mluvčí Downing Street. Důvodem rezignace čtyřiapadesátileté ministryně je skandál týkající se karibských migrantů, kteří žijí v zemi legálně desítky let a jimž hrozily kvůli chybě britských úřadů deportace. Ruddová a celá konzervativní vláda kvůli kauze a své přísné migrační politice v uplynulých týdnech čelily kritice.

Pozice Ruddové se zhoršila, když ministryně před poslanci prohlásila, že vláda si nestanovila žádné konkrétní cíle týkající se deportací migrantů žijících v zemi nelegálně. Vzápětí se ale dostalo na veřejnost loňské interní vládní sdělení svědčící o opaku. Ruddová uvedla, že dokument neviděla. Deník The Guardian později zveřejnil dopis Ruddové premiérce, v němž ministryně píše o "ambiciózním, ale splnitelném" cíli zvýšit deportace těchto migrantů o deset procent.

Ruddová ve svém rezignačním dopise uvedla, že parlament ohledně vládních úmyslů týkajících se deportací ilegálních migrantů uvedla v omyl neúmyslně. "Měla jsem si toho být vědoma a přijímám plnou odpovědnost za skutečnost, že jsem nebyla," napsala ministryně.

Opovažte se onemocnět. Byty jsou tikající sociální bomba, stát selhal, říká ekonomka

sinfin.digital