Britka trpí v drsném íránském vězení. Londýn o ni začal bojovat způsobem, jaký sto let nemá obdoby

Pavel Novotný

Londýn se nezvyklou cestou vložil do případu Nazanin Zaghariové-Ratcliffeové. Tato manažerka humanitární organizace mající britské i íránské občanství je v obávaném vězení v Teheránu kvůli údajnému spiknutí proti islámskému režimu. Britové teď ženě, která je dle dostupných zpráv ve špatném psychickém i zdravotním stavu, poskytli diplomatickou ochranu. Celý spor se tak dostává o pomyslný stupínek výše – na mnohem citlivější úroveň.

Psal se třetí duben roku 2016. Tehdy sedmatřicetiletá Nazanin se chystala se svou ještě ne dvouletou dcerou nastoupit na linku směřující na ostrovy. Domů se vracela z rodinné návštěvy, kterou uskutečnila o perském Novém roku (20. března). Na mezinárodním letišti v Teheránu ji ale zadrželi nesmlouvaví muži z Revolučních gard, kteří mají ostrahu strategicky důležitého objektu na starosti.

Projektová manažerka charitativní organizace Thomson Reuters Foundation – se stejnojmennou zpravodajskou agentura nemá bezprostřední vazby – se záhy dozvěděla, že je obviněna z podvracení íránského režimu. Za což jí tamní soud vyměřil ještě téhož roku pětiletý trest vězení. A její dceru svěřil do péče prarodičů.

Po islámské revoluci zatkli jen v Teheránu 1,7 milionu lidí. Během třiceti let šlo i o stovky mladistvých a novinářů

sinfin.digital