Britové identifikovali třetího člena ruské rozvědky v kauze Skripal

ČTK

vkr

Britská tajná služba identifikovala třetího člena ruské rozvědky, jehož podezírá z podílu na březnovém pokusu o vraždu dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury. Napsal to dnes britský deník The Telegraph. Rusko podíl na otrávení Skripala a jeho dcery odmítá.

Britští vyšetřovatelé tento měsíc identifikovali dva muže, kteří se podle nich v březnu pokusili otrávit bývalé ruského a britského agenta Skripala a jeho dceru. Britská premiérka Theresa Mayová začátkem září před poslanci prohlásila, že útok spáchali příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Média posléze uvedla, že jména mohla být falešná. Na oba muže byl vydán evropský zatykač.

V pátek deník The Telegraph napsal, že britská tajná služba a protiteroristická policie identifikovaly třetího člena ruské vojenské rozvědky, který navštívil Salisbury před březnovým pokusem o vraždu Skripala. Cílem cesty prý byla příprava útoku, který byl podle Londýna proveden jedem novičok, jenž se vyráběl v bývalém Sovětském svazu.

sinfin.digital