Britská policie zatím netuší, kdo je zodpovědný za otravy novičokem

ČTK

mst

Britští vyšetřovatelé zatím neidentifikovali osoby, které jsou zodpovědné za případy otravy novičokem v jihozápadní Anglii, a nemohou zaručit, že se na území Anglie nenacházejí další stopy této nervově paralytické látky. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil šéf britské protiteroristické jednotky Neil Basu.

V březnu byl novičok použit ve městě Salisbury k útoku na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji. Oba skončili v kritickém stavu v nemocnici, nakonec se ale zotavili.

Před necelými dvěma týdny se novičokem ve městě Amesbury nedaleko Salisbury otrávil 45letý Brit Charlie Rowley a jeho o rok mladší partnerka Dawn Sturgessová. Podle policie přišli do styku s nerovovou látkou zřejmě nešťastnou náhodou. Testy potvrdily, že se s ní dostali do kontaktu rukama. Britská média uvedla, že jde o uživatele drog. Sturgessová na následky otravy zemřela, Rowley v úterý nabyl vědomí a podle dnešního prohlášení nemocnice, která o něj pečuje, již není v kritickém stavu.

Zapomínáte? Odložte tužku a papír, vím jak paměť zlepšit o 300 procent, říká Jakub Pok

sinfin.digital