Britští poslanci získali emailovou komunikaci bossů z Facebooku. Prostě ji zabavili

ČTK

paw

Britští poslanci vyšetřující skandál kolem poradenské firmy Cambridge Analytica přistoupili k mimořádnému kroku, když využili pravomoci parlamentu a donutili amerického podnikatele, aby jim odevzdal sadu interních dokumentů společnosti Facebook. Web deníku The Guardian informoval, že zabavené materiály by mohly obsahovat citlivou komunikaci mezi vrcholnými manažery Facebooku týkající se rozhodování firmy o ochraně osobních informací uživatelů její sociální sítě.

Události kolem Cambridge Analytica, která se před lety dostala podvodným způsobem k datům 87 milionů facebookových uživatel, vyšetřuje výbor britské Dolní sněmovny pro digitální svět, kulturu, média a sport. Jeho předseda Damian Collins použil málokdy viděný mechanismus ve snaze získat dokumenty od zakladatele americké firmy Six4Three, která se v Kalifornii s Facebookem soudí kvůli selhání své aplikace vyvinuté pro stejnojmennou sociální síť.

Poslanci podle britských médií využili toho, že americký podnikatel přijel do Londýna. Do jeho hotelu údajně poslali pracovníka sněmovny dohlížejícího na pořádek v jednacím sále, aby mu tlumočil dvouhodinové ultimátum pro odevzdání dokumentů. „Když tak zakladatel softwarové firmy neučinil, byl podle všeho eskortován do parlamentu. Bylo mu řečeno, že mu hrozí pokuty a dokonce vězení, pokud by dokumenty nepředal,“ popsal krajně neobvyklou akci web listu The Guardian.

Infografika: duopol a příjmy z reklamy
sinfin.digital