Bude koronavirus pro Německo horší než finanční krize? Hraje se i o naši budoucnost

EXPORT.CZ | Drtivá většina zemí EU přijala kvůli šířícímu se koronaviru drsná a rychlá opatření, která budou mít dopad na hospodářství: nejen to národní, ale i unijní. A začínají se objevovat první kvalifikované odhady ztrát. Pro českou ekonomiku bude klíčový vývoj v sousedním Německu, které minulý týden jednu zásadní analýzu zveřejnilo.

Její závěry přitom dávají náznak optimismu. Jak vyplývá dokumentu rady expertů pro hospodářskou politiku (tzv. Sachverständigenrat), která působí při spolkové vládě, propad způsobený ochromením ekonomiky v důsledku pandemie koronaviru nebude horší než za finanční krize v roce 2009.

Analýza poradního sboru, kterému se v Německu přezdívá „rada mudrců“, pracuje se třemi scénáři, které se liší podle toho, jak dlouho bude v Německu stát výroba klíčových firem a trvat řada restriktivních opatření. Podle základního scénáře, který experti považují za nejpravděpodobnější, by oživení ekonomiky mělo nastat již v květnu. Celoroční pokles HDP proto dosáhne „jen“ -2,8 %, v roce 2021 by pak měl přinést opět růst ve výši 3,7 % hrubého domácího produktu. Pro srovnání: původně spolková vláda pro letošek předpokládala růst HDP ve výši 0,6 %.

Hluboké V a dlouhé U

Druhý scénář je již rizikový a podle křivky hospodářského výkonu v čase je označovaný jako „hluboké V“. Počítá se zastavením výroby až na sedm týdnů i s tím, že až na výjimky zavřené by obchody zůstaly i po 15. květnu. Pokles by byl rychlý, stejně tak ale odražení ode dna – odtud ono hluboce zaříznuté V. V tomto scénáři by se HDP letos propadl meziročně o -5,4 %, příští rok by stoupl o 4,9 %.

Druhý rizikový scénář, „dlouhé U“ pracuje s možností, že by restriktivní opatření kvůli koronaviru pokračovala i v druhém pololetí letošního roku, což by znamenalo, že by se krize „přelila“ i do prvního čtvrtletí roku 2021. Tomu odpovídá i křivka ve tvaru protaženého U. V řeči čísel: pokles pro letošek by činil 4,5 procenta HDP, meziroční růst v roce 2021 pak 1 %.

Balkán v čele Evropy: Hvězdná chvilka Chorvatska koronaviru navzdory?

sinfin.digital